Posted inБез категория

Йордания: как ЦРУ доставя оръжия на сирийските бунтовници

Френският LE Figaro твърди, че със саудитски пари се купува оръжие от черния пазар на България и Украйна и се доставя на бунтовниците в Сирия.

Кореспондентът на Le Figaro Жорж Малбрюно е разузнал как ЦРУ изпраща оръжие за бунтовниците от Свободната сирийска армия ( FSA ) от територията на Йордания.

Според офицера от ССА Ануар,  многократно придружавал  конвои на оръжия, всичко започва в района на „трите граници“. Това е името на пустинна площ между Йордания, Сирия и Ирак, от дълго време служеща като убежище за контрабандисти.

Оттук през нощта по посока на границата със Сирия тръгва конвой от 8 коли. В първите две седят агенти на ЦРУ, последвани от пет коли на ССА, натоварени с оръжия, след колоната върви джип със смесен екипаж от офицери на ЦРУ и агенти на разузнаването на  Йордания. Минавайки  3 km по  сирийска територия, американците и йорданците се връщат, а  бойците от ССА продължават до предградията на Дамаск.

Благодарение на сигурни канали за комуникация със западните специални сили, бунтовниците може по всяко време да се получават разузнавателни данни от американците . „Понякога дори ЦРУ изпраща безпилотни самолети, които навлизат до 150 км в сирийска територия, за да ни предупредят за дислокацията  на капаните на Башар “ – казва Ануар.

По тази схема   всяка седмица от Йордания в Дамаск на няколко пъти се доставят 15 тона оръжие и боеприпаси: АК, гранатомети,  преносими зенитни ракети.

“ Има дори израелски ракети Law, -хвали се Ануар.

Оръжията са закупени с парите на Саудитска Арабия на  черните пазари на Украйна и България, а след това се доставят  от саудитски транспортни самолети на военни летища в южната част на Йордания, изяснява Малбрюно. Оттам се изпраща до  базата Азрак на границата със Сирия.

В предградията на Дамаск Ануар и подчинените му разпределят полученото оръжие между неислямистките  батальони на ССА, като процеса се снима на видео, а след това се  изпраща в оперативния център в Аман. През първата половина на 2013 г. сирийските бунтовници са получили от Йордания 600 тона военни товари.

„Американците всъщност участват много активно – казва Ануар. Те и сега са все още активни, но поради перспективите за намиране на политическо решение на мирна конференция в Женева , от септември доставките на оръжия, за съжаление са станали по-малко“.

Бунтовниците се съмняват, че Йордания им дава всичките оръжия и се съмняват, че Аман наистина иска да свали Асад. „Изглежда , че за арабските режими нашата революция  е повод да кажат на своя народ: „Вижте, ако се разбунтувате, ще бъде същото като в Сирия : несигурност и хаос “ – оплаква  се един от тях.

„Йорданците и американците не контролират всичко, което се случва на границата ,“ – казва източник в една от армиите  на Запада. “ Когато саудитски  самолети кацат в Йордания, ЦРУ така или иначе до ден днешен присъства-  казва той, цитиран от Малбрюно. А държави като Франция и Йордания най- много се дразнят, че в края на веригата  оръжията не стигат там, където е необходимо“.

Източник: Le Figaro – http://www.lefigaro.fr/mon-figaro/2013/10/28/10001-20131028ARTFIG00515-jordanie-comment-la-cia-livre-des-armes-aux-rebelles-syriens.php

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *