Posted inБез категория

Приближава астероид- убиец? Между Украйна и САЩ избухна спор

Според изчисленията на украински астрономи, на 26 август 2032 г.  Земята може да се сблъска с астероид, но американски учени изключват това, пише La Stampa.

“ Сигналът за тревога идва от Кримската обсерватория, но в НАСА не са съгласни с констатациите на украинските учени“.

Става дума за TV135, огромен по размери астероид, който, според kримските астрономи ще се сблъска със Земята на 26 август, 2032 г. Силата на удара ще бъде равна на силата 2 500 ядрени бомби. Последиците от евентуален сблъсък може да бъдат апокалиптични, на първо място, ако астероидът падне върху гъсто населени райони“, – се казва в публикацията.

Според първите оценки, диаметърът на астероида е 400 метра. Украински учени определят равнище на опасност 1 по „скала на Торино“, която е от 10 бала, и използвана за оценка на опасността от астероиди и комети. Но все пак, отбелязва изданието, астероидът е малко по-малък от тази, ударил Земята преди 65 милиона години. След сблъсъка (според теорията) тогава са загинали динозаврите.

„НАСА реагира на съобщението за астероида  по-скоро предпазливо:  в комюнике се съобщава, че с 99,9984 %  вероятност TV135 ще премине покрай Земята. Но тъй като теоретична заплаха съществува, космическата агенция заяви, че през следващите месеци Minor Planet centre в университета в Кеймбридж ще наблюдава астероида зa да „гарантира по-строг мониторинг и разчети“ – пише авторът.

Според Дон Йименс , ръководител на програмата за наблюдение на астероиди към НАСА, „възможността  за сблъсък в момента е 1:48 000 и ще бъде значително намалена в следващите месеци и най-вероятно съвсем изключена“.

Но Леонид Соколов от Санкт – Петербургския държавен университет посочва, че „задачата на астрономите е  извършване на различни изчисления и правене на прогнози, така че да не ни „хванат неподготвени обекти от Космоса“, както беше през февруари в Сибир“.

Източник: La Stampa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *