Posted inБез категория

Сирия е снабдявана с химически оръжия и от … Обединеното кралство

Американски документи, публикувани от New York Times в неделя  показват, че в продължение на много години, Сирия е успяла да натрупа един от най-големите запаси от химическо оръжие в света не само с помощта на своите съюзници – Русия и Иран, но също така и с помощта на компании от Западна Европа и дори американски компании.

Daily Mail пише , че Великобритания е потвърдила  информацията за британските компании, които са продавали на Сирия химикали.

Според New York Times, сирийският президент Башар Асад и неговият баща, бившия президент Хафез Асад, са използвали всички възможни вратички в закона и слабите звена в различните корпорации, за да създадат един  най-големите арсенали в света с химически оръжия .

„Това предизвиква разочарование- казва Хуан C. Сарате, бивш заместник по борбата с тероризма съветник по националната сигурност в администрацията на Джордж У. Буш. Той си спомня: „Опитите (да се спре това) имаше, но винаги се намираха други приоритети – ядрената програма на Иран, Северна Корея. Това е един въпрос, който винаги е бил пред нас, но никога не се е издигал до върха на международния дневен ред“.

Друго издание – вестник Daily Mail – съобщи, че в периода от юли 2004 г. до май 2010 г., британското правителство е издало на две британски фирми лицензи за експорт, които им позволяват да продават на Сирия натриев флуорид, който се използва за производство на зарин – смъртоносен нервнопаралитичен газ, с който бяха убити миналия месец близо до Дамаск 1400 души.

„Пет лицензии  са предоставени на две британски фирми – износителки. Ние не можем да публикуваме  имената на тези дружества заради търговската поверителност“ – казва говорителят на британското Министерство за бизнеса, иновациите и професионалното образование ( BIS ).  Крайните потребители са две сирийски дружества с нестопанска цел. Количеството на продадения натриев флуорид е пропорционално на посоченото от  крайния потребител – уж за производство на козметика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *