Posted inБез категория

Германското разузнаване: Башар Асад не е давал разрешение за употреба на зарин

612930_20130908163952Ръководството на сирийската армия е решило да използва отровния газ зарин срещу бунтовниците, без да получи разрешение от президента Башар Асад .

Това  съобщават в неделя, 8-ми септември, германските издания Bild и Sonntag, като се позовават на данни, получени от германското разузнаване .

Според вестниците, за последните четири и половина месеца военното ръководство неколкократно е искало от президентския дворец  да  използва химически оръжия, но Асад не е одобрил такъв ход. Тази информация е  получена чрез прихващане на радио съобщения от страна на  германски разузнавачи.

По този начин Башар Асад не може да носи лична отговорност за избиването на повече от 1400 души в околностите на Дамаск, които са били отровени от зарин на 21 август тази година.

Припомняме, че в края на миналия месец, няколко медии публикуваха информация за това,  че заповед да се използват химически оръжия в околностите на Дамаск е дал Махер Асад – 45 -годишният по-малък брат на президента Башар Асад .

Първата публикация за заповедта на Махер Асад – командир на 4-та механизирана пехотна дивизия армия на Сирия – за химическа атака,  се появи в британския The Guardian на 24 август . По-късно същият вестник публикува вероятните цели в Сирия, сред които са щаба на 4-та механизирана пехотна дивизия и мястото на разполагане на 155-та бригада, част от тази дивизия, за която се предполага, че е отговорна за атаката със зарин.

След това за възможната  отговорност на Махер Асад за химическата атака писаха Sunday Telegraph и Daily Mail (с позоваване на втори  канал на израелската телевизия),  телевизионният канал “ Ал Арабия “ (ОАЕ) , а след тях и  американската агенция Bloomberg , NBC и др. С течение на времето , всички коментатори все по-уверено твърдяха, че именно Махер е наредил химическа атака .

Докладите на Службата на директора на Националното разузнаване (Director of National Intelligence, DNI) и ООН за химическа атака в близост до Дамаск на 21 август, в резултат на която, според различни оценки, са убити между 1000 и 1200 души, все още не са публикувани.

От Белия дом заявиха, че във всички случаи отговорността за използването на химическо оръжие армия срещу цивилни граждани носи главнокомандващият – президентът Башар Асад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *