Posted inБез категория

Учените победиха синдрома на Даун

Учените са намерили начин за лечение на страшния синдром на Даун страшно, до пълното му елиминиране.

Експерти от Университета на Масачузетс са направили голям пробив в медицината – те съобщиха, че практически са намерили начин за лечение на хората със синдром на Даун. Думите на експертите развълнуваха и обнадеждиха семействата, в които има такива деца и възрастни. Синдромът на Даун се среща у притежателите на три копия на 21-та хромозома, вместо две.

Преди месец експерти от медицинското училище на Масачузетс обявиха, че са открили метод, чрез който може да се блокира хромозомата, която причинява този ужасен синдром. Новият начин е получил името „лекарство в чашката на Петри“,  благодарение на което ще бъде възможно да се изключи генетичния материал, който причинява болест на сърцето и скъсява живота.

Използвайки кожни клетки от човек със синдрома на Даун, изследователите са създали плурипотентни стволови клетки, които могат да образуват множество различни клетки в човешкото тяло. Генът, наречен XIST, който се изключва в едно от копията на хромозомата X, може да спре допълнителната хромозома, която причинява ужасния синдром. Подобно откритие ще позволи създаването на нови ефективни лечение на редица заболявания, а синдрома на Даун да преодолее напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *