Posted inБез категория

Роухани потвърди употребата на химическо оръжие в Сирия

Иранският президент Хасан Роухани в събота за първи път призна, че Сирия е използвала химическо оръжие, и  призова международната общност да предотврати повторение на масовото убийство на хора, според агенция ISNA.

Само че новоизбраният президент не каза кой точно е  използвал химическо оръжие, въпреки че Техеран вече обвини сирийските бунтовници в химически атаки. Освен това той не критикува сирийската опозиция, която вдигна истерия и представи доказателства за използване на нервнопаралитичен газ в покрайнините на Дамаск в сряда, при което загинаха повече от 1300 души.

„Много невинни сирийци бяха ранени и умряха в агония.  Ние решително и изцяло осъждаме употребата на химическо оръжие.  Иран ще изпрати уведомление до международната общност за предотвратяване на използването на тези оръжия в бъдеще, особено в Сирия,..“ – цитира Роухани агенция Mehr.

Сирийското правителство отхвърли обвиненията в нападение срещу Хута в провинция Дамаск,  а министърът  на външните работи на Иран по-рано тази седмица заяви, че именно бунтовниците са отговорни за бруталното престъпление срещу народа си.

Друг важен съюзник на правителството на Сирия, Русия,  също обвини силите на опозицията. Въпреки  че международната общност в голяма степен обвинява режима на Асад, по вина на който в гражданската война са убити повече от 100 000 души.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обяви в петък вечер, че американските военни кораби на ВМС в Средиземно море ще се преместят по-близо до бреговете на Израел, във връзка с  ескалацията на конфликта в Сирия. Военните обаче съобщиха, че Барак Обама не е давал заповед за военен удар.

Хейгъл каза пред репортери, че президентът иска да засили „военното присъствие“ в отговор на предполагаемо използване на химическо оръжие в голям мащаб от  режима на Асад, при което загинаха повече от 1300 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *