Posted inБез категория

Все повече хора по целия свят се оплакват от нарушено кръвообръщение в краката

Според авторитетното медицинско издание Lancet, анализирало повече от 100 медицински проучвания от 34 страни, броят на хората, които се оплакват от нарушено  кръвообращението в долните крайници  се е повишил  в цял свят за  последните десет години с почти една четвърт, пише германското издание Der Spiegel.

„През 2000 г. тази атеросклероза на периферните артерии е диагностицирана у 164 милиона души, а през 2010 г. – у 202 000 000.“ Най-често това заболяване , характеризиращо се със стесняване на артериите на краката, се  среща у възрастните хора, живеещи предимно в развиващите се страни.

Авторите на изследването предполагат, че причините за бързото развитие на болестта по света се крият в увеличаването на продължителността на живота и промяна в  начина на живот и хранене на съвременния човек. Според един от съавторите на проучването от университета в Единбург Джералд Фокс това е „глобален проблем на XXI век“.

В същото време, отбелязва Der Spiegel, три четвърти от пациентите с този проблем живеят в страните с ниски и средни доходи, и особено в Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион.

Източник: Der Spiegel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *