Posted inБез категория

Природните бедствия по правило си избират за жертви по-възрастни хора

stihiaБи трябвало природните бедствия да не избират жертвите си  според тяхната възраст. Статистиката обаче е безмилостна и твърди, че от тях най-много  страдат възрастните хора.

По време на урагана „Катрина“ например, 71% от жертвите са били по-възрастни от 60 години. Половината от тях са на възраст над 75 години. 50% от жертвите на урагана „Санди“ са  по-стари от 65 години.

Аномалните горещини също си избират за по-възрастни жертви. Професорът по социология в университета на Корнел Илейн Ветингтън обяснява: „Възрастните хора са доста по-често изложени на социално изключване. Тази изолация прави хората по-уязвими по време на  природни бедствия. “

Според учените, главните виновници за изолацията си са самите  пенсионери. Желаещи да водят независим живот, искайки уединение и спокойствие, към залеза на живота си пенсионерите често ограничават контактите си.

В критичния момент желанието за уединение може да изиграе в живота на тези хора фатална роля.
Така че близките им  трябва не само да поздравяват  своите възрастни роднини с празниците, но също така и да обсъдят с тях действия при извънредни ситуации.

PHOBOS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *