Posted inБез категория

Отличниците стават ревнивци

Интелигентните и успели хора са по-ревниви от връстниците си  – това сочи проучване, проведено в колежа Роанок във Вирджиния. Експертите са установили връзка между възрастта на студентите нивото им на ревност, разглеждайки  съобщенията на студентите в социалните мрежи.

revnost Установено е, че студентите, които имат добри оценки, по-често подозират своите сексуални партньори в измяна заради написани или получени от тях съобщения.

При това у жените това се проявява по-явно, отколкото при мъжете. Изследователите заключават, че успешните студенти са перфекционисти, а мислите им, че партньора им изневерява, нарушава техния стремеж  към съвършенство.

Особено внимание обръщали учените на емотиконите, пише Daily Mail. Намигващите емотикони особено дразнили мъжете, а жените към такова графично допълнение оставали равнодушни.

„Намигащият емотикон,  може би, се възприема като флирт, и има сексуален подтекст. Това обяснява защо мъжете ревнуват, като го видят“, – обяснява професорът по психология Denise Friedman.

„Годините еволюция са показали, че за мъжете е  важна сексуалната вярност на партньора, а жените, в повечето случаи, се страхуват от емоционална изневяра,“ – добавя той.

Природата на ревността изяснили учените от Пиза. Италианските изследователи смятат, че по-често подозират партньорите си в измяна срамежливите и недоверчиви хора, тези, които като деца са  били сериозно наранявани и унижавани.

Но и богатите и успешни също ревнуват.  Цялата работа е в мозъка: експертите открили в него зона, която може да направи от най-кроткия човек Отело.

Като цяло, според експертите, има пет вида ревност: депресивна, маниакална, параноидна, страх от развод и хипертрофирана. Лечението на тази болест трябва да се лекува медикаментозно.

„Ако ревността е напълно естествено чувство за човека, ние обръщаме внимание на биохимичния  дисбаланс в организма, който може да превърне това чувство в опасна мания.

В крайната си форма тя провокира ужасни последици – като самоубийство или убийство, „- казва авторът на изследването, невропсихологът Донатела Maраци.

Както и в случая с  обикновените заболявания, болезнената ревност е добре да се идентифицира по-рано с помощта на медицински прегледи, казват учените.

И ако в случай на леки пристъпи на ревност може да се приложи домашно лечение, крайните форми на нарушението, което експертите  наричат също „синдром на Отело“, е по-добре да се отиде на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *