Posted inБез категория

„Одисея“ и „Илиада“ на Омир са построени като Facebook и Twitter

omirОтношенията между героите в поемите на Омир  „Одисея“ и „Илиада“ по структура наподобяват  съвременните социални мрежи Facebook или Twitter, което потвърждава,  че произведенията  частично са базирани на истински събития, считат авторите на статия в онлайн библиотеката в университета Корнел.

„Социалната мрежа „Одисея“  е „малък свят“,   много тесен, със слаба йерархия,  устойчив на случайни атаки.  Тези свойства са общи за повечето реални социални мрежи.“ – се казва в статията на Pedro Miranda от Националния технологичен университет на Парана ( Бразилия) и колегите му.

Miranda и колеги приели всеки герой от „Одисея“ за възел в мрежата. Връзка между героите има, ако по сюжет те се срещнат, разговарят помежду си, позовават се   един на друг или на трети герой, или от текста става ясно, че те са познати. Учените са открили над 1700 връзки между 342 герои в поемите.

В социалната структура  на  „Одисея“ участници с голям брой връзки са  склонни да установяват връзки с други членове с голям брой връзки, а  участниците с малък брой връзки се привличали  от себеподобни. Мрежата няма мащаб, т.е. тя е с възли с нетипичен брой на връзките.

Нейните показатели не се подчиняват на експоненциалния закон. Броят на участниците в нея, които са много популярни,  не надвишава 90%. Също така е устойчива на атаки,  при което възлите за атаки са избирани на случаен принцип. Всичко това я свързва с реалните социални мрежи и контрастира с измислените.

По-рано други изследователи са анализирали връзката между персонажите от „Илиада“ на Омир, англосаксонската поема „Беоулф“ и дрвеноирландската сага „Похищението на бика от Куаланга“.  Те установили, че социалната структура на „Илиада“ е подобна на реалните социални мрежи, а „Беулф“ и „Отвличането на бика“ са по-фантастични. Тези данни се потвърждават и от археологически доказателства за реалността на някои от събитията в „Одисея“ и „Илиада“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *