Posted inБез категория

На мястото на студената война дойде студеният мир

Както е известно, основният въпрос, предизвикващ през последните години сериозно  напрежение между Русия и Съединените щати, е европейската система за противоракетна отбрана и решението на Вашингтон да разположи противоракетен щит в Европа.

Москва иска юридически гаранции за ненасочването на  системата за противоракетна отбрана на САЩ към нея, считайки я за сериозна заплаха за нейната сигурност. Наличието на дълбоки разногласия между Русия и САЩ относно европейската противоракетна отбрана е причина за неизпълнение на задълженията на двете страни за намаляване на стратегическите оръжия.

САЩ и Русия през 2010 г. подписаха договора  СТАРТ-2, на базата на който страните приемат в рамките на седем години да намалят с една трета броя на ядрените бойни глави в арсенала си и половината от средствата за тяхната доставка. Moсква свързва въпросите за съкращаване  стратегическите въоръжения с разполагането на противоракетна отбрана на САЩ в Източна Европа, което, от своя страна, е неприемливо за Вашингтон. Русия, която заради относителната слабост на конвенционалните си оръжия се опира на ядреното оръжие, е загрижена от  превъзходството на САЩ в областта на високотехнологичните конвенционални оръжия.

В тази връзка, един от лидерите на отбранителната промишленост на Руската федерация Юрий Михайлов каза, че последното предложение на американския президент Барак Обама за взаимно намаляване на ядрените арсенали,  за Русия не е изгодно, защото САЩ имат значително превъзходство в сферата на високотехнологичните конвенционални оръжия.

Миналата седмица съпредседателите на работната група за контрол над въоръженията и международната сигурност на руско-американската  президентска  комисия Сергей Рябков и Роуз Гейтемюлер,  обсъдиха темата за стратегическата стабилност, включвайки и  въпросите за контрола над въоръженията и неразпространението на оръжията за масово унищожение.

Експертите по тези въпроси смятат за малко вероятно САЩ и Русия да постигнат споразумение по противоракетната отбрана или по Договора за неразпространение на ОМП, защото обикновено в такива руско-американски  преговори се правят предложения и искания, които не са приемливи за другата страна.

mignews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *