Posted inБез категория

Учените са открили „бразилска Aтлантида“ на 500 км от бреговете на Южна Америка

atlantida-brazilia Необичайната находка на дъното на океана до югоизточното крайбрежие на бразилския щат Рио де Жанейро се превърна в обект на оживени научени дебати.

Според директора на отдела за подземните богатства на Геоложката служба на Бразилия, Roberto Ventura Santos „може да се говори за откриването на бразилската Aтлантида“.

По време на геоложки проучвания на отдалечен  от брега участък на морското дъно преди две години, са получени проби, които при по-внимателно разглеждане са се оказали гранит. А гранитът    се счита за континентален материал.

Първоначално кспертите сметнали, че става дума за някаква грешка, свързана с невярна информация за мястото на откриването на пробите. Новото изследване, проведено тази година с японски колеги, разсеяло тези съмнения.

Както смятат учените, мястото на т. нар. подводно Възвишение Рио Гранде може да бъде част от континент, който е потънал в дълбините на морето преди милиони години, когато е станало разделението на Африка и Южна Америка и се е формирал Атлантическият океан.

„Ние сме уверени във верността на хипотезата, но искаме да я потвърдим с нови изследвания, като за тази цел до края на годината ще се вземат нови  проби от дъното“ – казва Sаntos пред репортери.

Според него изследването на морското дъно в района на „бразилската  Aтлантида“ има не само научно, но и геополитическо значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *