Posted inБез категория

Във Франция започна първият съдебен процес за расизъм срещу бели

Безпрецедентен за  Франция съдебен процес започва днес в  Съдебната палата в Париж. Пред наказателния съд на столицата е изправен мъж, обвиняем за нападение и побой над минувач,  придружени с обиди на расова основа, което е утежняващо обстоятелство.

За първи път във френската съдебна практика става дума за случай на расизъм срещу хора, принадлежащи към бялата раса, пише ИТАР-ТАСС.

Инцидентът, който е причина за процеса е станал през септември 2010 г. в станцията на метрото в Париж Gare Du Nord, а кварталът е известен с висока престъпност. Рано сутринта двама млади мъже поискали от минувач цигара. Когато той отказал те започнали да го обиждат, а скоро и да го бият,  придружавайки действията си с  виковете „подъл бял, подъл французин.“ Като резултат от побоя мъжът получила няколко сериозни наранявания от удар с остър предмет. Нападателите веднага избягали.

Следователите открили само единия от престъпниците, който сега е на съд. Свидетели са потвърдили, че той наистина е крещял расистки обиди. Като граждански обвнител се явява Маждународната лига за борба срещу расизма и антисемитизма, за която това е първият случай на защита на коренен французин от расови нападки.

„Да се отрича съществуването на расизъм срещу белите е опасно,“ – казва адвокатът на ищците Марио Пиер Стази.

По ирония на съдбата, човекът, който е на подсъдимата скамейка, принадлежи към расовото мнозинство. Той носи популярното  френско име Aрно, и, както сам казва не е расист, а обяснява инцидента с действието на рефлекси, изработени по време на срещите му с  имигранти в бедните предградия на Париж.

Неговият съучастник, който, според свидетели е ръсел обиди и на арабски,  досега не е намерен. Прокурорът иска присъда от четири години затвор. Решението на съда трябва да бъде обявено през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *