Posted inБез категория

ЕС ще реши съдбата на пестицидите, които убиват пчелите

pcheliЕвропейският съюз в понеделник гласува за или против забраната за използване на химикали, наречени неоникотиноиди, които, както са установили учените, са свързани с рязкото намаляване на пчелните популации в ЕС.

Миналия месец предложението за забрана на употребата на тези вещества за две години не получи необходимото болшинство гласове за или против,  и ако това се случи отново, Европейската комисия ще има правото самостоятелно  да вземе решение по въпроса.

Тя подкрепя забраната за използване на неоникотиноидите.

Химическите компании от своя страна твърдят, че научните доказателства не дават основания за  окончателно заключение и че забраната за употребата на тези химикали ще навреди на производителите на храни, докато поддръжниците на забраната отбелязват, че има все повече доказателства за това, че използването на неоникотиноидите води до намаляване на пчелните популации.

По-рано през януари  Европейската агенция за безопасност на храните  пусна ръководство за използването на неоникотиноидите, признавайки „високия риск“ за пчелите, които се сблъскват с останки от тези химикали в цветния прашец и нектара на такива растения като рапица и слънчоглед.

Ще припомним, че на миналото гласуване България гласува „въздържал се“. Преди няколко дена служебният премиер Райков обеща на пчеларите, че сега страната ще гласува За забраната на никотиноидите.

Още по темата: Сбогом български пчели, сбогом български мед! *

Зомби – апокалипсисът тръгва от пчелите в САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *