Posted inБез категория

Полша заделя 33.6 милиарда евро за собствена система за ПРО

Полското правителство обяви плановете си да похарчи 33,6 милиарда евро, за да изгради своя собствена система за противоракетна отбрана. Съответното изявление, както пише Defense News, е на полския  външен министър Радослав Шикорски, направено няколко дни след като САЩ се отказаха да реализират последния етап от  разполагането на противоракетна отбрана в а Европа. Този етап, в частност, включваше  разполагане на ракети прехващачи SM-3 Block IIB в Полша.

„Нашият национален щит за противоракетна отбрана заедно с  елементи на американския щит, които ще бъдат разположени на наша територия през  2018 г. ще бъде част от [ракетната] система на НАТО»,  казва Шикорски, добавяйки, че Полша ще разработва  „възпиращи сили“, за които ще е необходима покупка на ракети,  хеликоптери, бронирани коли, подводници и безпилотни летателни апарати. При това НАТО, според министъра на външните работи на Полша, ще бъде основен гарант на сигурността на страната.

Програмата за създаване на своя собствена система за противоракетна отбрана, както и формирането на „възпиращи сили “ е разчетена за десет години. Досега все още не е ясно дали споменатите 33,6 милиарда евро ще се изразходват   само за системата за противоракетна отбрана, или правителството ще ги ползва и за закупуване на нови оръжия и военно оборудване. Преди това за необходимостта от собствена ПРО се застъпи и   полският президент Бронислав Коморовски.

Към днешна дата в  Полша са разгърнати единствено американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Формирайки  европейска система за противоракетна отбрана  САЩ заявиха, че тя е предназначена за защита срещу ракетна атака от Иран. В Полша определиха противоракетната система като начин да се защитят от  руска агресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *