Posted inБез категория

Смогът над Китай е по -страшен от атипичната пневмония

kitayПясъчните бури в градовете в източната част на Китай, както и замърсяването на въздуха са довели до сериозен медицински проблем. Водещи здравни експерти предупреждават, че смогът става все  „по-страшен от атипичната пневмония. „

Говорейки по време на Националния народен конгрес миналата седмица, ръководителят на Китайската медицинска асоциация  д-р Чжун Наншан поясни, че докато от пневмонията може да ни  спаси карантина, изолация от вредните смог частици е невъзможна.

Като се позова на доклад на Световната здравна организация Чжун каза, че показателите на градовете с най-чистия въздух в Китай са 20% под световните стандарти.

Случаите на рак на белия дроб в Китай са най-високите в света. Броят на пациентите ще се увеличава, ако не се подобри качеството на въздуха, предупреждава Чжун.

През декември миналата година, изследователите от „Грийнпийс“ съобщиха, че в четирите най-големи градове в Китай през 2012 г. от замърсяването на въздуха, съдържащ частици ПМ 2, 5, са починали  повече от 8 500 души.

Чжун  обвини китайските власти, че в преследването на БВП вредят на околната среда и увреждат човешкото здраве. Той препоръчва на  китайските власти не само да придават значение за икономическия растеж на страната, но също така добре да обмислят за мерки за опазване на околната среда.

Бел. ред. Нещо подобно се случва и в България. По данни от мониторинга на въздуха в България, най-замърсените градове в страната с фини прахови частици са Видин и Смолян…Като Видин е сред водещите населени места в страната по смъртност от рак и сърдечно -съдови заболявания….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *