Posted inБез категория

Земята отново изненада учените: откриха и трети радиационен пояс

earthГолямo объркване сред астрономите предизвика  откритието на американски учени на още един  радиационен пояс на Земята. За това  „тайнствено“ и „феноменално“ събитие, НАСА съобщи в четвъртък.

„Не знам защо не сме виждали преди това този пояс, признава водещият сътрудник в Центъра за космически полети Годард  – Шри Kaнекал. – Ние не знаем дали става дума за рядко явление. Природата е все още в състояние да ни изненадва. „

Канекал съобщи, че третият радиационен пояс е бил открит от космически кораб между два други, вече известни – зона с повишена радиация, разположена  на височина няколко хиляди километра над Земята.

„Смятахме, че на пръв поглед това изглежда много странно и вероятно с нашите устройства нещо не е наред – казва експертът – Времето минаваше, а  радиационния пояс си стоеше на мястото.  Проверихме техниката и се оказа, че тя е в изправност.“

Но учените ги чакала още по-голяма изненада. Приблизително един месец след началото на наблюденията, третият радиационен пояс изчезнал  след мощно слънчево изригване, показвайки своя непостоянен характер.

В НАСА експертите смятат, че това откритие променя научното разбиране на земните радиационни пояси, открити през 1958 г. при първите полети на съветски и американски спътници.

Те са региони в магнитосферата, в които се натрупват високоенергийни заредени частици, предимно протони и електрони. Тяхното изследване, по-специално, е необходимо за подготовка на мисии към дълбокия космос, където съществува риск от повишено въздействие на   радиацията върху човешкото тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *