Posted inБез категория

Кога казвате истината, господин Президент? *

След решението за състава на Консултативния съвет, който фактически ще съветва служебното правителство за всяка секторна политика, бихме искали да попитаме президента Плевнелиев следното:

  1. Поканата до Тома Белев като единствен представител на екологичните организации плод на недоглеждане ли е или ясен знак на държавния глава за това каква политика ще води неговият кабинет в областта на екологията и свързаните с нея бизнес, региони и население?
  2. Ако е обикновен пропуск на администрацията му предполагаме, че пропускът в списъка от поканени ще бъде своевременно отстранен и на предстоящата следобед среща ще има балансирано представителство на различни мнения по зелена политика.
  3. Ако поканата единствено до г-н Белев е целенасочен акт на президента, то това означава, че държавният глава заема ясно едната позиция в спора за развитието на зимния спорт и туризъм. Ще означава, че г-н Плевнелиев застава зад представителите на екологичния рекет, зад зелените екстремисти, които спират всяко разумно развитие на регионите и обричат населението му на мизерия.

Отговор от президента по поставените въпроси чакат жителите на над 50 общини в Пирин, Рила и Родопите, които очакват работа, работни места и бъдеще за децата си.

Тези хора искат да знаят кога казвахте истината – през 2011 г. ли, когато им казахте: Бъдещето и развитието на региона е свързано с туризма. Благодарен съм за това, което е направено в Банско. Градът се  превърна в елитен курорт за средната и висока класа туристи от съседните страни. Това е перспектива и за цялата държава. Трябва да се надгражда, тъй като конкуренцията не чака. Сърбия, Румъния и Хърватия също строят. Каквото и да правим обаче, то трябва да е в синхрон с планината и с правилата“? Или сега, когато заставате против това развитие, привличайки единствено Тома Белев за своя съветник?

Какво да отговорим на Вашите съграждани от долината на Места, пред които в 2012 г. признахте: „Днес Банско е на световната карта на ските. Всичко това трябва да се използва. Това е огромен потенциал. В конкуренцията между нашите ски курорти ще станем истински регионален лидер в туризма“. С едностранното привличане на Тома Белев и следването на политика на екологичен екстремизъм България няма да стане регионален лидер в туризма, а ще се превърне в световен прецедент на страна, в която държавният глава е пренебрегнал интересите на населението, за да угоди конюнктурно на няколко стотин фанатици?

Българите искат да знаят къде ще застанете г-н Плевнелиев –  до провалилия се директор на парк „Витоша“, оставил след себе си пустош и разруха Тома Белев,  или до народа си?

Ние не приемаме за възможно обединителят на нацията да заеме еднозначно страна в този стратегически спор, затова призоваваме президента да покани за постоянни членове на Обществения съвет и застъпници на другата теза за екологията.

 

С уважение,  Филип Цанов

* Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *