Posted inБез категория

Kолко струва една жена?

papuaВ планинските части на западната част на Нова Гвинея, провинция Папуа,  в момента цената на една жена -съпруга е около 10 свине. Това, както показва  личното  ми изследване, е средната цена за жени в племето Дани, като се отчете и  инфлацията. Само преди няколко години, бяха достатъчни само 5 – 8 свине, пише Ива Розе от Respekt, Чехия.

Днес, всеки млад човек трябва усърдно да работи, за да   зарадва бъдещия си тъст с цяло стадо прасета. Така се увеличава възрастта на потенциалните младоженци, което е добре, с изключение на това, че не се увеличава възрастта на булките.

Те все още са обикновено на около 12 – 15 години, и  се избират според надеждните правила на първобитното общество, ако у жената започнат да се появяват вторични полови белези – тя е готова за встъпване в брак.

И, ако се отчете, че Дани не особено много вярват в дрехите – мъжете са  облечени с „чехълчета“ на пениса, а жените носят къси поли от трева или ленти от кожа, то и  най-малкото развитие в областта на гърдите на жените е обект на внимателно наблюдение от широката общественост .

Броят на свинете, а следователно и жените, все още е символ на статус. Всеки ръководител трябва да има най-малко една жена за една от трите основни бази в местния живот: градина, деца, свине.

Попитах, трябва ли жената да има някакви специални умения, за да може след грижата за   сладките картофи  отиде да се грижи и за децата, както и как успява в същото време да е и свинарка. Но, казват те, няма правила тук. Това е въпрос на късмет и талант. И, най-вероятно, заради всички тези упойващи вещества, които  масово се пушат и дъвчат.

Въпреки това, всеки ръководител, който иска да си позволи  повече от пет жени, трябва да е доста предприемчив, за да има достатъчно на брой свине. Например, той може бързо да разпродаде колкото се може повече дъщери.

За дъщерите той получава свине, които на свой ред  ще инвестира в нови, млади жени. И те ще му раждат отново дъщери. А дъщерите са нови свине. И така нататък. И докато жените раждат момичета, системата ще работи. Ако, разбира се, има достатъчно мъже, за да обезпечават  системата със свине.

За възможността от девалвация  на свинете, аз няма да им мътя главите. Те могат да ме вземат за вещица, а в племето, известно със своята канибалска история, това не може да отхвърля с лека ръка. Но аз се питам дали някога са чували за системата от пирамидални инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *