Posted inБез категория

Volkswagen XL1: той не харчи нищо

Volkswagen XL1Volkswagen не изоставя надеждата си за създаване на най-икономичния автомобил в света. Проектът XL1, който по различни причини бе отлаган няколко пъти, отново е забелязан по време на тестове. Германците, както и преди една година, се ограничават  в  тестване на закрити  полигони – времето преди да се появи на пътя, за  XL1 е все още далеч.

Още повече, че  Volkswagen има потенциал да изпълни на практика заявените характеристики. Според запознати, XL1 има уникална хибридна инсталация.

Тя се състои от дизелов мотор , 48 к.с., електрически мотор с мощност от 27 конски сили и литиево-йонна батерия. Скоростната кутия е обикновената за фирмата седемстепенна DSG.

Изцяло на електричество автомобилът може да измине до 35 километра, а батериите могат да се презареждат от всеки електрически контакт. Но това не е най-важното.

Уникалността на автомобила е, че в  базов режим на пътуване, едновременно се използват и  електромотора и двигателя с вътрешно горене. При това колата консумира само 0.9 литра гориво на 100 километра.

Парадокс, но XL1 има доста приемливи динамични характеристики. Колата ускорява от нула до 100 километра  за 13 секунди, а максималната    скорост е  160 километра в час.

Инженерите са успели да постигнат тези почти  фантастични резултати за сметка на малкото тегло, тъй като  Volkswagen XL1 е почти изцяло от въглеродни влакна.

В допълнение, коефициентът на въздушно съпротивление е  само 0.186 – още един рекорд за концепции и серийни модели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *