Posted inБез категория

Борисов: Пазя се от всяка намеса в медиите. Рашидов ще търси как да станат ясни собствениците им

Аз се пазя от всяка намеса в медиите, по наше време нито е създаден вестник, телевизия или медийна група. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю на Георги Коритаров по телевизия ТВ+. Повод за изказването му беше въпрос, свързан с медийната среда в България.

Премиерът посочи още, че спорът между БиТиВи и оператора „Булсатком“ е търговски и не е работа на правителството да се меси в него. Но тъй като били нарушени правата на потребителите, които са платили такса за кабелна телевизия, а не могат да гледат някои канали, той е разпоредил на Комисията за защита на потребителите да направи проверка. „Единственото, което ме интересува в тази ситуация, е потребителят, който е ощетен. Надявам се

Комисията да намери необходимите лостове това да бъде прекратено

заяви премиерът, който е разпоредил проверката в понеделник и се пошегува, че заради създалата се ситуация не може да гледа „Шоуто на Слави“, което от „три години и половина се подиграва и с мен, и с президента и с правителството“.

По повод нахлуването на икономическа полиция в ТВ+ на 9 януари, премиерът каза, че не е бил предупреден за това и не е редно. Според него обаче това не дава повод на медиата да твърди, че е недоволна от правителството или че има натиск върху словото. Борисов припомни, че „Булсатком“ , която се смята за свързана с ТВ+, получи лиценз за четвърти GSM оператор. По думите на Борисов в момента медиите в България не водят битка за дял, а битка за интереса на своите собственици. „И го правят огромни групи журналисти“, твърди премиерът.

В допълнение съобщи, че много от медийните собственици са участвали в заменки на имоти и чакали да падне правителството, за да започнат да строят. От думите му стана ясно, че на заседанието на правителството в сряда е взето решение, с което министърът на културата

Вежди Рашидов се ангажира да се намери форма, под която да се поиска деклариране на собствеността в медиите

Не стана ясно какво е точно решението на кабинета и дали става дума за законопроект. На сайта на правителството също няма публикувано такова решение.

С това решение обаче щяло да е ясно кой на коя медиа е собственик. Ако дадената медия е финансирана от доставчик на газ е ясно защо тя е против даването на концесия за добив на газ или ако лидерът на дадена партия е собственик на телевизия и участва в избори, то е ясно, че тази медия ще говори само лошо за нас, даде примери Борисов и заключи: „Това е и демокрацията. Всеки да си избере какво да гледа и какво да чете.“ На въпрос дали не го смущават коментарите, че в България има диктатура, премиерът обяви, че това са „глупостите на Станишев“. „Къде има такова нещо?“, попита риторично той.

Стига с този социализъм

По повод задочния му разговор със служителка на ВМЗ-Сопот, която наскоро му изпрати лук, защото с това се хранели тя и нейните колеги, Борисов обяви, че няма да й се извини за препоръката си да си продаде златните пръстени. „Защо да се извиня? И аз се чувствам обиден от нея, да ми праща лук, аз съм ял хляб и лук много години. Пет човека сме живели в две стаи“, обясни той. „Тази жена трябва да каже: Благодаря на г-н Борисов, че помогна“, посочи той.

С тона си демонстрира обида, защото по думите му правителството е положило много усилия за работниците във ВМЗ след като заводът 22 години не е бил реформиран, а сега пазарите за продукцията му са намалели. „Сега за кое да дадем пари – за майчниски, за пенсии, за магистрали, за опери ли или да извадим една дотация, да си произведем и да си сложим на склад гранатомети?. Стига с този социализъм!“, коментира Борисов. Той допълни, че в момента няма голям пазар за гранатите и пушките, които се правят във ВМЗ.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/16/1985557_borisov_pazia_se_ot_vsiaka_namesa_v_mediite_rashidov/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *