Posted inБез категория

Генетично модифицираната сьомга бе призната за безвредна

Според изследване на Департамента за контрол на  храните и лекарствата (FDA), генетично модифицираната сьомга (AquaAdvantage), която расте  два пъти по-бързо от обикновената, не вреди на околната среда  и е безвредна като храна за хората.

По този начин се сложи край на дългогодишните спорове на учени. Изводите на FDA показват, че AquaAdvantage е потенциално безопасна за хората и за естествените популации от сьомга.

Подобни изводи FDA направи още преди 2 години, но правителството на САЩ игнорира резултатите от тези проучвания. Представители на риболовните предприятия смятат, че въпросът с промишленото производство AquaAdvantage е отложен под натиска на влиятелни противници на генетично модифицирани храни.

– Ние сме радостни от положителната екологична оценка на FDA и  се надяваме, че правителството най-накрая ще започне разработката на нова регулаторна рамка, въз основа на научни доказателства – заявиха от компанията AquaBounty Technologies.

Ако това се случи, AquaAdvantage ще бъде първото генетично модифицирани животно, легализирано в хранително-вкусовата промишленост в световен мащаб.

Въпреки това, противниците на ГМО продължават да наричат AquaAdvantage «рибата Франкенщайн» (frankenfish). Те все още се опасяват, че генетично модифицирана сьомга може да предизвика алергични реакции при хората и в крайна сметка да унищожи всички естествени популации от деликатесната риба. Освен това досега не са били решени и етичните пречки в това отношение.

В отговор на загрижеността на моралистите  FDA заяви, че като продукт на генното инженерство AquaAdvantage не е клонинг: това е просто риба със структура в ДНК, модифицирана за получаване на специфични признаци.

Все още не е ясно какво ще бъде търсенето за AquaAdvantage, ако нейното производство одобри американското правителство. Генното инженерство  вече широко се използва в селското стопанство, но генетично модифицираните животни досега остават табу за потребителите. Макар потенциалните ползи за сектора, и по този начин и за печалбите, да са огромни.

Ако AquaAdvantage евентуално бъде разрешена за  продажба, то потребителите няма да знаят с какво се хранят; в съответствие със закона, рибата няма да бъдe  етикетирана  като генетично модифицирана. А по вкус, цвят и текстура, тя по нищо не се различава от естествената сьомга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *