Posted inБез категория

Сирия: Зловеща поличба на руски

„Ако има някаква зловеща поличба, която правителството на Асад в Сирия  не би искало да види, то това е написаната на руски,“ – пише „Гардиън“ в редакционна статия.

„Нека американците се ядосват, британците  въздишат, турците увещават, а французите порицават – но руснаците все още запазват лоялност – така, изглежда си мисли Дамаск – се казва в статията.

– Да,  руснаците няколко пъти признават, че те не са са особено верни на режима на Асад, но, въпреки това, те се оказаха най-важният външен съюзник на Сирия.

„Но в четвъртък, Михаил Богданов, заместник- министър на външните работи на Русия, каза това, което изглеждаше немислимо дори преди няколко месеца-  че бунтовниците може да спечелят.

Той призна това, съобщавайки, че Москва се готви да евакуира гражданите си. Заместник-министърът  не каза, че победата на бунтовниците е нещо желано, подчертава изданието. Освен това, той отбеляза, че такава победа може да възникне само в резултат на по-нататъшни кръвопролития, основната отговорност за които ще е на бунтовниците и техните западни и арабски поддръжници.

Но той даде ясно да се разбере, че победата на бунтовниците е не само възможна, но е и много вероятна. Думите на са предназначени да  разклатят сирийския режим в момент, когато неговата военна мощ отслабва, пише изданието.

Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТО, заяви в Брюксел в четвъртък, че, по негово мнение, сирийското правителство е близо до крах. Новият лидер на Националната опозиционна коалиция  Mуаз ал Хатиб заяви по-рано, че сирийският народ, вече не се нуждае от международна помощ, за да свали Башар Асад, се казва в статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *