Posted inБез категория

Най-нещастният американски щат бил Мисисипи

Агенция  Bloomberg  състави „рейтинг нещастие“ за 50-те американски щата, като  използва    различни макроикономически и демографски показатели. Най-„нещастният“  щат се оказва Мисисипи, а най-„безпроблемен“ – Минесота.

Като критерии са използвани: равнището на безработицата, показателите на детската и преждевременната смъртност, замърсяването на околната среда, личните доходи на глава от населението, неравенството в материалното благополучие, брой престъпления и др.

В тройката най-проблемни щати освен Мисисипи влизат още  Луизиана и Алабама. Като цяло  щатите от Юга са предимно в края на списъка и се считат за особено „нещастни“.

На другия полюс са северните  и северо-източните щати. Веднага след Минесота са Ню Хемпшир, Северна Дакота, Върмонт и Масачузетс.

В същото време  рейтингът по отделни  показатели може да се различава значително от общата таблица. Например Северна Дакота е един от най-успешните като цяло (трето място), и е безспорен лидер по отношение на безработицата и непълната заетост (6,1%). В същото време най-лоши данни за безработицата показват Невада (над 22%) и Калифорния (20%), които не са сред най-изостаналите административни единици.

Необходимо е също така да се отбележи, че най-големите  като Илинойс, Калифорния, Ню Йорк и Тексас са в средата на списъка. Лидерите и изоставащите са сравнително малки  (според броя на  населението).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *