Posted inБез категория

Доверието към ГЕРБ рязко се сринало

Есенният политически сезон стартира със серия от пукнатини по доскоро монолитната фасада на ГЕРБ.  Това става ясно от Национално представително проучване на Агенция Алфа Рисърч за обществени нагласи, проведено през септември 2012 г.

След едногодишен период на относителна стабилност, доверието към правителството търпи сериозна криза, показват резултатите от изследването. Септемврийското проучване регистрира както спад в твърдите му привърженици (от 22% на 18%), така и рязко покачване на недоволството от водената политика.

12% ръст в негативните нагласи към настоящия кабинет само за едно тримесечие, Алфа Рисърч не е регистрирала до този момент.

Регистрирани са значими промени на обществените нагласи в поне пет основни за управляващото мнозинство направления.

• За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета. Привържениците му спадат до 18%.

• Също за първи път недоверието към премиера Борисов надхвърля доверието – 37%:32%.

• Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни.

• Влошават се оценките за бизнес средата. Делът на хората, според които в страната се налагат такива правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми нарастват до 67%.

• Спадът на доверието към ГЕРБ води до поредната вълна на разочарование от политиката и политиците. Намалява желанието за гласуване, нараства несигурността в избора.

От встъпването му в длъжност като премиер до сега, определящите се като симпатизанти на Б. Борисов падат два пъти (от 60 на 32 на сто). През септември министър-председателят събира повече критици, отколкото поддръжници (37%:32%). Най-силна е загубата на доверие в областните градове и селата, сред пенсионерите и земеделските стопани.

И още: http://news.ibox.bg/news/id_454125314

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *