Posted inБез категория

Бразилският президент Дилма Русеф обвини развитите страни, че създават финансово цунами

Президентът на  Бразилия Дилма Русеф обвини развитите страни, че създават „цунами“ с евтини пари, което е в ущърб на развиващите се страни.   Според Русеф, парите се изливат   масово, включително в Бразилия, което води до значително нарастване на курса на националната валута. Това, от своя страна, води до загуба за местните производители.

Според The  Wall Street Journal  бразилския реал от началото на годината   е поскъпнал спрямо долара  с 9%. Само многократните валутни интервенции на местната централна банка са позволили да се задържи на ниво 1,7 реала за долар.

Бразилският министър на финансите Гуидо Мантега повтори изказването си за началото на „валутни войни“. Той добави, че Бразилия ще се защитава  с всички налични средства. Това включва  данък върху чуждите инвестиции  за период от 3 години.

Под финансово цунами бразилските лидери разбират различни програми за запълване на пазара с ликвидности, приемани от централните банки на развитите страни за борба с финансовата криза. САЩ водят политика на „количествено смегчаване“, в рамките на което Федералният резерв купува на пазара държавни облигации.

В Европа  ЕЦБ  предприе подобни мерки, с единствената разлика, че централните банкери дават заеми със символична лихва под залог от корпоративни облигации. Последният кръг от разпределението на тези кредити бе на 28 февруари. В икономиката са били налети над 500 млрд. евро, а общо   програмата е за над един трилион евро.

Въпреки това, в дългосрочен план, такава политика е изправена пред скок  на инфлацията и обезценяване и загуба на доверие във валутата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *