Posted inБез категория

Ако Борисов не махне Цветанов ще губи още рейтинг

Ефектът от скандала с подслушването тепърва ще се усеща и усилва, тъй като сериозна част от хората – между 35 и 40 на сто, все още не са формирали мнение по случващото се. Това е един от основните изводи от социологическото проучване на „Галъп“ за февруари, представено днес.

Очаквано рейтингът на управляващата партия ГЕРБ за последния месец пада с около 4 пункта, този на премиера Бойко Борисов – с около 6 пункта, а на основния критикуван при скандала – вътрешният министър Цветан Цветанов, с 5 пункта. В същото време по-голямата част от хората не виждат алтернатива на управляващите.

Разочарованите от ГЕРБ пък не се насочват към други партии, а увеличават кръга на хората, които декларират, че няма да гласуват.

По думите на Кънчо Стойчев от „Галъп“, ако премиерът не предприеме по-решителна стъпка, като например отстраняването на Цветанов от властта, може да се прогнозира, че рейтингът на вицепремиера ще продължи да пада. Заедно с това ще повлече и доверието в управляващата партия, което ще продължи да потъва, допълни той.

Общественото доверие ще продължи да расте, защото виждаме неадекватни отговори от страна на управляващите – те се държат сякаш нищо не се е случило и по този начин нищо добро не ги очаква, каза Стойчев.

Според проучването доверието към премиера е спаднало от 45 пункта през януари на 39 през февруари. Недоверието към него пък расте с един пункт и почти се изравнява с доверието – 38 пункта. Така той остава на трето място по доверие сред политиците във властта.

Цветан Цветанов също има спад от 5 пункта за месец – сега той има рейтинг на доверие от 29 пункта.

Макар и да запазва водещата си позиция, ГЕРБ губи доверие, като според социолозите тази загуба е станала доста по-осезаема в последните месеци. Сега управляващите имат рейтинг от 27.3% при 30.9% през януари. И пир левицата има спад с около един пункт и тяхното доверие е 15.7%.

Традиционно ДПС и „Атака“ запазват електората си и са с доверие съответно 6.1% и 2.8%. При „Синята коалиция“ е измерен спад  с около 1 пункт и доверието към тях е 2.3%.

С над 3 пункта пък се е увеличил дела на хората, които казват, че ако изборите са днес, те няма да гласуват (40%).

53 на сто от запитаните обаче отговарят с „не“ на въпроса дали в момента има алтернатива на управлението на ГЕРБ. Само 18 на сто смятат, че друга партия или коалиция би управлявала по-добре.

От „Галъп“ са попитали и дали хората смятат, че премиерът Бойко Борисов е виновен за незаконно покровителство на бизнесмена, известен като Мишо Бирата. 45 на сто от хората не могат да преценят, 25% смятат, че Борисов по-скоро не е виновен, а 30 на сто – по-скоро, че е виновен. На въпрос какви трябва да са мерките, ако министър-председателят е извършил нарушение, 24% отговарят, че трябва да подаде оставка, 24% – че трябва да се извини, 15% – че не трябва да има никакви последствия.

По-скептични са отговорите по отношение на вицепремиера Цветан Цветанов. 39 на сто от запитаните смятат, че той по-скоро има вина за незаконно подслушване на фирми и граждани. 26% смятат, че по-скоро няма вина, а 35 на сто не могат да преценят. 34% са хората, които смятат, че той трябва да подаде оставка, ако носи някаква вина. 21 на сто са на мнение, че Цветанов трябва да се извини, а 14 на сто – че за министъра не трябва да има последствия.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/13/1042506_galup_premierut_shte_potuva_oshte_ako_ne_predprieme/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *