Posted inБез категория

На 9 декември всички ще се чувстват зле

НАСА съобщи, че специалисти наблюдават сериозни изригвания на Слънцето. Магнитен поток от плазма с температура няколко десетки хиляди градуса сега изригва от повърхността на нашата звезда.

Космическа сонда Solar Dynamics Observatory  наблюдава огромна динамика в  емисиите от повърхността на звездата от 4 декември и е фиксирала огромен протуберанс с дължина над 400 хил. км –  30 пъти по-голям от диаметъра на Земята, подчертава Cybersecurity.ru.

Според НАСА   плазма непрекъснато изригва от югоизточната част на звездата през последните три дни, при това буквално с всеки час техният интензитет само се увеличава. На 6 декември сондата е  фиксирала дори протуберанс с дължина над 700 хиляди км. Експертите смятат, че това не е всичко.

Слънчевата активност напоследък със сигурност ще доведе до големи магнитни смущения на Земята, тъй като към нашата планета се отправя  огромен поток от заредени частици. Геомагнитни бури се очакват в периода 8-11 декември. Това означава, че през тези дни чувствителнита хора може да имат значително влошаване на здравето.

По време на магнитни бури могат се наблюдават нарушения на биоритмите, увеличаване на броя на злополуките и нараняванията.

Интензивните слънчеви изригвания може да доведат до увреждане на орбиталните апарати и представляват опасност за космонавтите. Освен това, съществува и  риск от увреждане на електрическите мрежи на Земята.

За защита от изненадите на Слънцето в НАСА даже са включили програмата „Слънчев щит“, чрез която  събраните  от спътниците информация за дейността на звездата ще бъде своевременно обработвани  в центъра за данни. И след като се получи информация за времето на магнитната буря, компютрите незабавно ще изключат трансформаторните станции, за да не се разрушат от геомагнитните смущения.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *