Posted inБез категория

Кметът на Москва Лужков подава оставка

Въпросът за оставката на московския кмет Юрий Лужков е решен окончателно. Както пише „Ведомости“, за това са съобщили източници от президентската администрация, правителството и общината.

Според официални представители на Кремъл, преди да излезе в отпуск, Лужков е присъствал на прием у един от лидерите на Кремъл и е получил седмица, за да вземе решение за доброволно подаване на оставка. Правителството, с чието ръководство също е говорил Лужков, предлага  в рамките на две или три седмици да реши къде иска да работи,   казва източник от кметството. Ако оставката Лужков мине без скандали, временно в креслото му  може да седне заместник-кметът Юрий Росляк, посочва изданието. В противен случай, настоящият ръководител на градската администрация ще бъда прехвърлен на друга работа „поради загуба на доверие“.

Както посочва изданието, приближените на Лужков не искат да признаят неговата оставказа  неизбежна. Президентът на Inteko Елена Батурина  обяснява информационната войната на федералните телевизионни канали срещу съпруга и с подготовка за президентските избори през 2012 година.

В интервю за The New Times, който тя даде от Австрия по Skype, Батурина казва, че в Кремъл считат Юрий Лужков за опасен: в предизборната надпревара, той   може да вземе страната не на президента Дмитрий Медведев, а на премиер Владимир Путин.

Според нея, Юрий Лужков  преди две години е връчил оставката си на президента, но тя не е била приета.

„Кметът събра цялото ни семейство и каза: Мисля, че това е въпрос на чест за мен … след като така стоят нещата, ще напиша заявлението“, – съобщава за изданието Батурина. Според нея, в отговор на изявлението  президентът е казал на кмета, че той няма претенции към него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *