Posted inБез категория

Русия употребява Microsoft за подтискане на дисидентите

През януари полицията изземва компютрите на известната Иркутска  организация „Байкалска ековълна“, разказва „Ню Йорк Таймс“. „Организацията организира протести срещу решението на министър-председателя Владимир Путин да възобнови производството на целулоза в хартиената фабрика, замърсяващи Байкал, припомня кореспондентът Клифърд  Леви.

„Но организацията стана жертва на един от най-новите методи за потискане на несъгласие, прилагани от властите: Компютрите и са  конфискувани под претекст за търсене на нелицензиран софтуер на Microsoft. Според публикацията, през последните години  Русия е провела десетки подобни търсения в офисите на активни неправителствени организации и опозиционните вестници.

Основна подкрепа за руското правителство оказва „Майкрософт“, пише изданието: „В разследванията с политически оттенък, провеждани в различни региони на Русия, адвокатите, наети от “ Майкрософт „, категорично подкрепиха тази политика.“ „“Байкалска ековълна“  твърди  че е закупила и монтирала легален софтуер специално от „Майкрософт“ за да не даде на властта претекст за търсене. По-късно организацията е поискала от Microsoft помощ, но от компанията са заявили, че тези въпроси   са от компетецията на правоприлагащите органи, казва съпредседателят на организацията Марина Рихванова.

Тази година  прокуратурата на Краснодар завежда дело за пиратството  срещу Анастасия Денисова, активист, който се бори за правата на имигрантите. Денисова заяви в интервю, че е изненадан аот агресивната позиция на местния адвокат на Microsoft. Според Denisova, той е завишил стойността на нелицензирания софтуер и непрекъснато се явява в съда, въпреки че не е бил призован.

„Той също така заяви, че ще заведе съдебно дело срещу  мен, въпреки че Microsoft вече публично заяви, че няма да се съди с обществени организации“, – заяви Денисова. През май обвиненията са отпаднали, а прокуратурата признава, че следствието е извършено с нарушения.

През 2007 г. полицията в Самара „се опитва да предотврати протести с   изземването на компютрите от няколко организации, включително и на организацията „Голос“, която следи изборите и спазването на човешките  права и от местното издание на“ Новая газета „, – пише вестникът. През 2009 г. са конфискувани компютрите на „Самарска газета“. Според редактора на двата вестника Сергей Курт-Аджиев, адвокатът на Microsoft  свидетелства, че в  конфискувани компютри има нелицензиран софтуер, въпреки че по-късно се оказа, че компютрите като цяло не са били изследвани. Разследването е прекратено, но според  Курт-Аджиев са нанесени щети: Вестниците са изгубили своите компютри и заедно с тях цялата си информация. От своя страна в московското предствителство на Microsoft заявиха, че в Краснодар и  Самара и техните адвокати се е държали коректно.

Още по темата: Заявление на Microsoft

Източник: The New York Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *