Posted inБез категория

Нилският вирус превзе Румъния

Двама румънци починаха, а петима други бяха заразени от западнонилски вирус, който този месец взе редица жертви в Гърция и Русия, съобщи министърът на здравеопазването Атила Чеке.

Починалите са на възраст между 75 и 79 години и живели съответно в Букурещ и в пристанищния град Констанца, уточни министърът.

Още пет случая на заразяване са били регистрирани в Сибиу, Галати, Долдж и Телеорман. Тъй като вирусът се предава чрез комари, властите препоръчват на населението да избягва контакт с насекомите.

Шестима души починаха, а над 140 бяха заразени при епидемия от западнонилски вирус в Централна Русия, съобщиха миналата седмица руските санитарни власти.

В Гърция също засилиха мерките за предотвратяване на заразяваниято с вируса, заради който досега са починали девет души.

У нас също предизвика паника, след като за 55-годишна жена от Благоевград се появиха съмнения, че е заразена. Лекарите обаче отхвърлиха тези подозрения.

Рискът заразата от западнонилска треска, пренасяна от т.нар. тигров комар, да бъде внесен у нас в момента е по-скоро теоретичен, отколкото реален, коментира  началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев след първите жертви на вируса в Гърция.

презNews.bg – Нилският вирус превзе Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *