Posted inБез категория

Земята-гигантски организъм с единно съзнание- втора част

Инстинктите. „Рояците, – пише известният френски изследовател Реми Шовен, – огромен облак с червеникав цвят, се спускат и издигат, като че ли по команда.“ Какъв е непреодолим импулс, който движи тази гъста мъгла с тегло няколко тона, която не може да бъде спряна?

Лети около препятствия, пълзи през стените, втурва се във водата и продължава да се движи безконтролно в избраните посоки.

Толкова  неудържими са и полските мишки по време на тяхната внезапна миграция. Срещайки на пътя ров, те не се обикалят около него, не търсят друг път, а като жива вълна го заливат, изпълват догоре с телата си, върху които стотици хиляди други продължават да се движат денонощно. Стъпкани, смачкани, задушени в дълбокия ров, преди да умрат те не правят и най-малкият опит да избягат, създавайки този мост за тези, които минават по тях. Мощният инстинкт за оцеляване е потиснат и напълно заглушен.

Изследователите неколкократно отбелязват, че по време на миграция в Южна Африка на газели, лъв, който бил погълнат от техния поток, бил напълно безсилен да се измъкне от него. Без всякакво чувство на страх, газелите скачали и преминава около лъва като около неодушевен предмет.

Нищо прекалено

„Волята на популацията, която изумява учените, се проявява и в друго. Обикновено, когато броят на определен животински вид започне да превишава някакво неизвестно засега критично ниво, животните сякаш подчинявайки се на неизвестна цел, престават да се възпроизвеждат.

Това, например, пише д-р Р. Лос от  Университета в Кеймбридж, в продължение на много години изучавал живота на слоновете. Когато броят им нараствал, или у женските изчезвала способността да се възпроизвеждат, или пък половата зрелост у мъжките възниквала много по-късно.

Експерименти са проведени с плъхове и зайци. Веднага след като се окаже, че са твърде много, въпреки изобилието на храна и други благоприятни условия, започвал с нищо обяснима фаза на повишена смъртност. Без никаква причина настъпили отслабване на тялото, намаляване на съпротивителните им сили, болести. И това продължавало докато броят на дадената популация не се сведе до оптималният.

Освен академичен интерес, въпросът за произхода на сигнала, който оказва влияние върху поведението на даден вид и броя им, е от голямо практическо значение. Ако би могло да се разгадае неговият код, ще  може да бъде успешна борбата с вредители, които унищожават земеделски култури:  колорадски бръмбар, охлюви, плъхове и др.

СЛЕДВА…

Земята-гигантски организъм с единно съзнание- първа част

Земята-гигантски организъм с единно съзнание- трета част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *