Posted inБез категория

Руска фирма предлага ракетна система в цивилен контейнер

Руска компания предлага на пазара нова мощна система за крилати ракети, която може да се скрие в обикновен контейнер. Това означава, че от всеки търговски кораб може да се потопи самолетоносач, а от камион – да се унищожи летище, съобщи агенция „Ройтерс“. Потенциалните клиенти на системата „Клуб-К“ включват партньори на Кремъл като Иран и Венецуела, твърдят специалисти по отбраната. Те се притесняват, че някои държави може да предадат на терористични групировки ракетите със сателитно насочване, които е много трудно да бъдат засечени, допълва агенцията..

„Клуб-К“ дава потенциал за нанасяне на прецизни удари от голямо разстояние (до 300 км), благодарение на ракети, изстрелвани от обикновено транспортно средство, което може да се придвижи до което и да е място на планетата без да привлече внимание“, казва Робърт Хюсън от Jane’s Defence Weekly, който първи публикува данни за оръжието.

В действителност става дума за известна за Запад серия ракети 3М-54ТЭ, 3М-54ТЭ1 и 3М-14ТЭ, предназначени основно за борба с надводни морски цели. Производственото име на комплекса е „Калибър“, а по стандартите на НАТО ракетите са известни като SS-N-27 и бяха демонстрирани публично на оръжейно изложение в Близкия изток през 2007г. Тогава обаче бе показано, че те се изстрелват от самолет, боен кораб или дори от торпедна тръба, но не и от наземна установка с размерите на цивилен контейнер.

На сайта на московският производител „Концерн „Моринформ система-Агат“ този месец бе качено видео за измислена тропическа държава, подложена на наземна, морска и въздушна атака от агресивен съсед.

Нападнатите отвръщат с изпреварваща атака като товарят три контейнера с Клуб-К на камион, влак и кораб, разпращат ги в различни посоки и нанасят съкрушителен удар по врага, унщожавайки бойни кораби, танкове и летища.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *