Posted inБез категория

Дрязгата между десните и ГЕРБ стана скандал

Интригата вдясно се задълбочава, а безрезервно подкрепящият ГЕРБ Волен Сидеров сипва сол в раната. Новата сесия на 41-вото народно събрание, обичайно, започна с изказвания на председателите на парламентарни групи. Темата, естествено – кризата и мерките срещу нея. Пръв думата взе съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който припомни защо десницата е подкрепила правителството на ГЕРБ – най-вече заради икономическата им програма от 1 октомври 2009 година, която целеше възстановяване на българската икономика. Новите 60 мерки изненадали Командира и той повтори тезата си, че в тях изобщо не става дума за реформа, но този път още по-остро. Определи ги като „ляв популизъм” и страх.

Според Костов по средата на пътя управляващите са се уплашили, че ще платят цената от планираните реформи, и са се отказали от тях. „Очакваме неизпълнение на предвидените приходи в порядъка на около 20%. Казвам го с голяма тревога”, предвиди бившият премиер и финансов министър.

Подобен беше тонът и на опозицията в лицето на Сергей Станишев и депутата от ДПС Лютви Местан. Според Местан управляващите сега са установили, че „морето не е до колене”. Сергей Станишев пък им припомни поговорката за хляба и зрелищата. По думите му проблемите с хляба се задълбочават все повече, докато зрелищата стават все по-големи.

Думата взе и Волен Сидеров, чиято партия има най-голяма изгода от новата интрига вдясно. Националистът дори не се поколеба в каква посока да атакува.

„Не знам дали забелязахте, че господин Костов, когато говореше, гледаше наляво. Защо, търсехте опора ли?”, започна Сидеров. Станишев пък върнал жеста, защото по време на изказването си гледал към дясната част на залата. Заключението на Сидеров е, че и единият, и другият са еднакво замесени в ограбването на държавата.

И все пак Волен Сидеров се концентрира върху Костов: „Тези удари под кръста разкриват едно нещо – вашата подкрепа не е истинска, вие търсите друго нещо”. С аргумента „не сте новороден” Сидеров обясни страха на десните, че разравянето на далаверите ще стигне до тях самите.

„Безспорен факт е, че през последните месеци правителството започна да запушва пробойните, през които изтичаше народната пара”, развя своята безрезервност Сидеров.

Неговият плам очевидно се отрази на финансовия министър Симеон Дянков. Обяснението за днешното положение вече не се изчерпва с грешките на Тройната коалиция. Този път вицепремиерът обвини всички предишни правителства, че не са направили необходимите реформи. Тези, които ГЕРБ прави.

„За 8 месеца нещата, които ние сме почнали, чистят тинята, която с 20 години се е наслагвала. Заедно трябва да я почистим”, каза Дянков. Огромната подкрепа за ГЕРБ на последните избори била порой. След него обаче водата винаги се размътвала. Сега управляващите опитвали да я изчистят.

Дянков също атакува фронтално вдясно – лично Костов. Настоящият финансов министър направи аналогия между ДСБ и ДПС, говорейки за обръч от фирми.

„Отдясно ни попитаха защо не сме изплатили всички пари на техните обръчи и кръгове. Ако го бяхме направили, дефицитът щеше да е 8,5 процента. Провеждаме консервативна фискална политика, за да избегнем случващото се в Гърция, Румъния, Литва, Латвия. Най-големият ни успех е, че успяхме да стегнем обръчите, които с годините са се разхлабвали, разхлабвали, разхлабвали”.

Дянков е сигурен, че ГЕРБ ще спре всички течове в държавата. Тогава България щяла да стане страната с най-добра бизнес среда не само в Източна Европа, но и в целия ЕС.

Костов не отговори – нито на Дянков, нито на Сидеров. Думата взе Мартин Димитров, който, оставайки при метафората на Дянков, даде предложение за „изчистването на водата” – да се ревизира сделката на Милен Велчев за замяна на външния дълг.

И управляващите, и БСП ще подкрепят това предложение.

презДрязгата между десните и ГЕРБ стана скандал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *