Биткойните излизат и офлайн

    bitОлдърни, един от Нормандските острови,   които са  подчинени директно на британската корона като коронно владение, може да се превърне в първата юрисдикция в света, произвеждаща във физическа форма международната виртуална валута Bitcoin.

    Властите на острова от лятото проучват възможността за издаване на монети Bitcoin в  британския Кралски монетен двор в Лондон, така че те да влязат в колекцията на юбилейни монети на двора. При това монетите Bitcoin ще съдържат злато (предложен е еквивалент  500  лири), съобщава The Financial Times.

    Островът също така иска да се превърне в международен център за операции с най-популярната в света виртуална валута, за да се гарантират всички операции и да не се допуска прането на пари.

    Олдърни има население от около две хиляди души, разполага със собствена валута – паунд Олдърни, равен на британския паунд, произвежда свои марки и монети.

    Стойността на биткойна през ноември за първи път надхвърли  $ 1000 и достигна в петък на борсата  Mt Gox в Токио $ 1242. Курсът на биткойна се увеличи от $ 0 до $ 1000  само за пет години.

    След като през  ноември Сенатът на САЩ  призна използването на виртуална валута за „легитимна финансова услуга“, цената на Bitcoin се увеличи драстично.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *