ЕС е уморен да се разширява и „страда от геополитически аналог на еректилна дисфункция“ *

    Украйна, както и Турция никога няма да се присъедини към ЕС. В Киев  десетки хиляди демонстранти скандираха: „Ние искаме нашите деца да растат в Европа“. „Но тук е уловката: ние не искаме от тях присъединяване. И втората уловка: ние се преструваме, че искаме“ – пише от името на европейците колумнистът на The Times Роджър Бойс. Според автора, идеята за присъединяване на гъсто населената Украйна е кошмар за западните столици, тъй като украинците са млади, мобилни, образовани и са готови да печелят повече от 280 фунта на месец (средната работна заплата в Украйна) .

    Истинският избор, стоящ пред Украйна – това не е избор между Изтока и Запада. “ На нея и се предлага най-евтиния газ и членство в разглобяващия се Митническия съюз под контрола на Кремъл, или, ако освободи Тимошенко,  Споразумението за асоцииране с ЕС“, много подобно на споразумението с Турция през 1964 година.

    Спореда автора, ЕС е  уморен да се разширява „и страда от  геополитическа аналог на еректилна дисфункция“.  Причината – кризата в еврозоната. “ Сега проектът за разширение отпадна – и  за еврофили и за евроскептиците“ – казва колумнистът .

    Привържениците на разширяването на ЕС  винаги малко са клоняли към неоколониалистите. Мисионерската настървеност,  която е съществувала още в началото на ХХ век, сега се превърна в покровителственост на еврократите“ . Сега, както  наскоро ми казаха двама украински политици, ние дразним страните кандидатки,  не  по-малко отколкото те нас“ – казва Boys.

    Разширяването на ЕС се е изчерпало, заключава авторът.

    На потенциални кандидати  той казва : „Вие можете да устоите на пълзящата атака на Русия, без да се присъединявате към европейския клуб.  A ЕС съветва да  разбере, че формалните пактове с нейните съседи са незадължителни:  Достатъчно е  да  се отворят пазарите и да се започне преодоляването на общите предизвикателства“.

    Източник : The Times

    * Заглавие на 30dumi. Оригинално: Украйна, както и Турция никога няма да се присъедини към ЕС

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *