На мястото на глобалното затопляне идва глобалното захлаждане

    MoS2 Template MasterПо време на прохладното лято в Арктика почти един милион квадратни мили от океана са се  покрили с нов лед, в сравнение със същия период от време нa миналата година – увеличението е с 60 процента .

    Рекордно ниски показатели на ледения покров на  полюсите през 2012 г. са били регистрирани през последните шест години, след като Би Би Си съобщи, че глобалното затопляне през лятото на 2013 г.  Арктика ще бъде без лед.

    Вместо това, преди ежегодния есенен мраз, който трябва да започне в рамките на няколко дни,  непрекъснатата  ледената покривка с размер половин Европа вече се простира от канадските острови до северното крайбрежие на Русия.

    Северозападният проход от Атлантическия до Тихия океан остана блокиран от лед през цялата година. Повече от 20 яхти, които планираха да минат по този път, остават да  зимуват в ледовете, а круизен кораб е бил принуден да се върне.

    Някои видни учени вярват, че светът се придвижва напред към  период на глобално захлаждане, който няма да приключи до средата на този век. Този процес превръща компютърните прогнози за предстоящо катастрофално затопляне в опасна заблуда .

    Тази информация беше представена след 11 месеца  интензивни политически и научни дебати, по време на които стана ясно, че глобалното затопляне е направило „почивка“ , започвайки от 1997 година. Това събитие  компютърните модели, използвани от експерти в областта на изменението на климата, не можаха да предскажат.

    Паузата, която сега се приема за даденост от всеки по-голям център за научни изследвания на климата,  е изключително важна, тъй като прогнозите за глобалното затопляне принудиха много световни икономики да  отклонят  милиарди долари за мерки за борба с изменението на климата.

    Но всички тези прогнози, както се оказва, са доста неточни, или по-вярно, напълно погрешни.

    Поведението на леда през следващите пет години ще бъде от решаващо значение за разбирането на климата и за бъдещата политика. Арктическият морски лед в този смисъл, е един от най-важните показатели, пише вестник Daily Mail.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *