Служители на НАСА съставиха списък с най-опасните за Земята астероиди

    Служители на НАСА са съставили  най-точната карта на астероидите, които застрашават Земята. Като цяло тя включва 1400 космически обекти, които ще летят в близост до нашата планета и може да предизвикат сериозни бедствия. Въпреки това експертите казват, че през следващите 100 години няма от какво да се  притесняваме, да  „се наслаждаваме на красотата на предстоящата гибел.“

    В списъка са се оказали тези обекти, които сега са на около 4,7 милиона мили от Земята (около 7.5 милиона км, или почти 20 разстоянието от Земята до Луната). В случай на сблъсък на някой от тези астероиди със Земята, са  неизбежни големи земетресения или цунами (при падането на такъв обект в океана), пише  Gizmod.

    Диаметърът на астероидите в таблицата е по-голям от 100 m, като пълен списък има Тук.

    Преди това учените вече заявиха, че са открили в околоземното пространство поредният  десетхиляден  астероид, който на теория, в бъдеще може да  бъде  опасен за нашата планета. Също така наскоро в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, е намерено „гробище на кометите“, което, както се очаква, може да предизвика истински хаос в Слънчевата система.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *