„Великото преселение“ на капитализма доведе до обедняване на американската „средна класа“

    detroit recovery„Елате в Детройт, за да видите бъдещето на своя регион: изоставени сгради и разруха“ – така, според наблюдателя на The ??Guardian Ричард Уолф, може да звучи рекламата за туристически маршрути в този бивш център на автомобилната промишленост.

    „Детройт, Кливланд, Камден и много други градове показват  какво оставя след себе си капитализмът,  когато на капиталистите им стане изгодно да се преместят на други места, а новите инвестиции да се   влагат  в други региони“, – се казва в статията.

    Авторът припомня историята: работниците се борят за по-добро заплащане,  и в резултат стандартът на живот на някои големи части от работническата класа („така наречената средна класа“ – формулира авторът) се повишава. „По-късно капиталистите и техните прессекретари – икономисти – пренаписаха тази история,  твърдейки, че ръстът на заплатите е  благодат, по своята същност характеристика на капиталистическата система. Това  абсолютно не е вярно, както ще обясня по-долу.“

    От 1970 г. насам, под натиска на няколко тенденции,  започва масирано преселение на капиталистите и възхода на капитализма. В САЩ капиталистите унищожават социалните сили, които бяха породения от  „новия курс“ на Рузвелт. Засилва се  конкуренцията, новите технологии в  транспорта и съобщенията даваха предимства на онези, които изнасяха производството си в отдалечени райони, където разходите са по-ниски. Бившите колонии привличаха инвеститори чрез предлагане на евтина работна ръка, данъчни облекчения и субсидии.

    Първо се изнесе промишлеността, а след това и    услугите. Днес  САЩ се превръща в  бившия „трети  свят“: няколко центъра, заобиколени от огромни пространства на „вътрешността“, където хората са отчаяни. „На езика на американската политика това звучи така: „средната класа“ изчезва“ – се казва в статията.

    Въпросът е: Може ли капитализмът да оцелее след преселването? В старите си центрове той растеше  успешно, въпреки съпротивата на работническата класа. Това отчасти се обяснява с факта, че работниците са могли да си  „извоюват“ увеличение на заплатите и/или стандарта на живот. Но сега, капитализмът не иска и не може да повишава  заплатите и стандарта на живот в Европа, Северна Америка и Япония. „Всъщност, той ги намалява,“ – добавя авторът.

    Може би предстои   „грандиозна социалната борба между поддръжници и противници на капитализма“, прогнозира авторът.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *