Студената война се завръща без ядрени оръжия, а с интернет

    1372228932-obamaМоже ли да се говори за връщането на Студената война? И това е супермодерна война, водена с невероятни до вчера технологични оръжия, в сравнение с които човешкия мозък е остарял инструмент, казва Paolo Guzzanti в Il Giornale.

    „Това е завръщането на Студената война.  Не, това не е филм: В момента Едуард Сноудън е блокиран в   терминал „D“ на летище „Шереметиево“ в Москва , докато Владимир Владимирович Путин казва невинно, че за арест на Сноудън няма причина.  Всъщност той дори не е на територията на Русия. Да го екстрадираме? Защо? “ – се казва в статията.

    „В тази гръмка история се поляризират, от една страна, всички врагове на САЩ с отново присъединилия се Еквадор, от друга страна – формиращ се  свещен съюз между Съединените щати и техните съюзници, започвайки с  Обединеното кралство, широко използващо апаратура,  за която Сноудън каза: тя прихваща и каталогизира всички телефонни разговори и съобщения, идващи от Германия, по причини, които не можем да знаем „- казва италиански кореспондент.

    „Така че ние се връщаме към времето на Студената война? И  Да, и Не. Налице е сблъсък между бившата Руска империя и Америка? Не съвсем, но има някои признаци. САЩ и Русия все още не са преодолели етапа на конфронтация, и Обама, за разлика от Буш, тревожно гледа руското финансово влияние, източникът на което е продажбата на въглеводороди и създаването на управляваща класа, кооптирана   в такива държавни предприятия, като например „Газпром“.

    Путин спечели войната на тръбопроводите, друга – за разполагането на ракети в Източна Европа, трета война – в подкрепа на сирийския режим. С други думи, Вашингтон губи на всички фронтове. И как в тези сценарии се вписва г-н Сноудън „- пита авторът на статията.

    „Сноудън е човешкият фактор, непредсказуемият елемент. Неговата личност  всеки ден все повече се раздвоява  – предполага Paolo Guzzanti.
    Нараства подозрението, че той действа по поръчка  и инструкции на един или повече клиенти. Възниква въпросът защо Сноудън избяга точно  в Хонг Конг,  осъществявайки контакт с китайското правителство, тоест свързва се с политическа подкрепа на държава, която се конкурира със САЩ в прилагането на интернет  и електронен шпионаж. „

    „Защо той  избра за своя цел Еквадор – бързо развиваща се страна от Латинска Америка, отправяща предизвикателство на Вашингтон. Именно в Кито, който в момента се управлява от Рафаел Кореа – новият Фидел Кастро, младият Сноудън се  чака като герой, защото той е обявил война на САЩ –  най-големия враг“ –  пише авторът.

    „Ако реалният живот прилича на филм, то екип от килър вече би бил по следите на Сноудън за да  го отстрани.

    Но САЩ не могат да си  позволят това, започва правна и дипломатическа война, която не можеше да се проведе по време на Студената война, когато много често се използват химически и биологически оръжия, да не говорим за българските чадъри и други начини за премахване на врагове и предатели „- пропомня кореспондентът.

    „Сега дипломати, адвокати, служители  по сигурността,  използват всички възможни канали за постигане на споразумение. Но споразумението все още е далеч, защото никой – нито Путин, нито лидерите в Пекин, нито еквадорският Кореа – не са  готови да признаят, че са приели или искат да приемат беглеца Сноудън“ – се казва в публикацията.

    „Няма никакво съмнение, че всички пароли и охранителни системи  са заменени, но на беглеца му е  известно как да стигне до файловете, как работи това, кой го управлява и кои са хората в службите за сигурност, които живеят двоен или троен живот, според старите закони в шпионажа „- казва журналистът.

    „Сноудън вероятно преговаря: за своята безопасност и максимална изгода. Обама е назлобял, Путин е саркастичен,  Кореа изразява загриженост, че става играч на първа линия, китайците  събират  данни за да докажат, че САЩ играят мръсна игра. Това не ли Студената война?

    Степента на напрежение няма значение. Става въпрос за съвременна война с използването на технологични оръжия,  немислими до вчера, в която най-остарелият  елемент е,  най-вероятно, човешкият мозък „- обобщава Guzzanti.

    Източник: Il Giornale

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *