Руският учен Абдусаматов: през този век ще започне новият ледников период – III

    Върху описания механизъм, обаче, се наслагват вторични наземни явления, които могат да увеличават или намаляват ефекта от промяната на потока на слънчевата енергия. Става дума за обратна връзка.

    На първо място, нека да говорим за албедо характеризиращо отразяващата способност (разсейващата) способност на облаците и на земната повърхност, покрита със сняг или лед.

    Веднага след като започне охлаждане, причинено от намаляването на потока на слънчевата енергия,  се увеличава снежното и леденото покритие и броят на облаците с висока отразяваща способност.

    Всичко това допринася за по-нататъшно увеличение на дефицита от енергия на Земята. Липсата на енергия превишава тази, която произтича от два века спад в слънчевата активност.

    Пряко влияние върху енергийния баланс на Земята оказва съставът на атмосферата и способност и да задържа топлината благодарение на парниковия ефект. Тук се проявяват някои други обратни връзки.

    На първо място следва да се отбележи, че най-голям принос (около 70%) в парниковия ефект има концентрацията на водна пара в атмосферата, която е около десет пъти по-голяма от съдържанието на въглеродния диоксид.

    Освен това, молекулната структура на водна пара е такава, че тя може да поема в по-голяма степен топлинно излъчване (дълговълнова радиация в инфрачервената област).

    Охлаждането води до намаляване на изпаряването  на вода и следователно до по-малка концентрация на водна пара в ниската част на атмосферата, което намалява парниковия ефект и до по-голяма загуба на енергия, излъчвана в пространството.

    Въглеродният диоксид също играе роля. Първо,  отбелязваме, че той  не е само в атмосферата, а  повече се разтваря във водата. Смята се, че количеството на разтворения във водата въглероден диоксид е 50 пъти по-високо от съдържанието му в атмосферата.

    Между разтворения въглероден диоксид и атмосферния има динамично равновесие. Неговите молекули ту се разтварят във водата, ту  се изпаряват в атмосферата, при това динамичното  равновесие зависи от температурата. Разтворимостта на въглеродния диоксид във вода намалява с увеличаване на температурата на водата.

    Следователно, по време на периодите на затопляне на Земята, причинени от  200-годишния цикъл на слънчева активност, все повече въглероден диоксид  преминава в атмосферата, където се увеличава концентрацията му.

    В периоди на охлаждащата водата поглъща повече въглероден диоксид, смалявайки неговата концентрация в атмосферата. Това намалява парниковия ефект като допринася за по-нататъшното охлаждане на земята.

    Следва.

     

    Руският учен Абдусаматов: през този век ще започне новият ледников период

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *