Откриха първите доказателства за съществуването на мултивселената

    parallellny-vselenyКосмолози обявиха, че са открили първото доказателство, че нашата Вселена може да бъде една от многото, а не е единствената. Още през март 2013 г. космолози и физици  направиха най-точната засега карта на космическото излъчване,  което изпълва почти цялото пространство в нашата вселена. Тогава учените предположиха, че такава подробна карта може да разкрие много тайни на тъмната материя и тъмната енергия, произхода и по-нататъшната съдба на Вселената.

    По-рано се смяташе, че космическото микровълново лъчение трябва да е равномерно разпределено в пространство. Но на новата карта  ясно се показва, че концентрацията се увеличава  значително в южната и част. В допълнение, може да  се  види особен вид „студено място“, чието съществуване с известните закони на физиката не може да се обясни.

    Laura Mersini-Houghton  теоретичен физик в университета на Северна Каролина  и колегата  и Ричард Холман  от Carnegie Mellon University предричат ??такива аномалии още през 2005 г. Днес, когато Mersini Houghton подробно е изучила  картата на космическото излъчва, тя е убедена, че хипотезата и за съществуването на безкраен брой вселени се потвърждава.

    „Тези аномалии са причинени от удари от съседните вселени, които пристискат нашата още от  момента на Големия взрив. Считам, че това е първото доказателство за съществуването на мултивселената, „- казва изследователят. Въпреки че  много учени са настроени доста скептично към  изчисленията на Mersini-Houghton и обяснението и на аномалиите, подобни констатации може да доведат до промени в съвременната физика.

    Още когато данните от телескопа „Планк“ бяха обединени в една общ карта, Европейската космическа агенция ESA писа в съобщение за пресата: „Тъй като точността на картата е много висока, има голяма вероятност учените да намерят някои аномалии, обяснението за което ще изисква откриването на нови клонове на физиката. “

    Но има и такива, които са съгласни с невероятна хипотеза на Mersini-Houghton. Например, физикът-теоретик в Кеймбридж, Malcolm Perry  също смята, че аномалиите в космическото микровълново лъчение може да бъдат убедително доказателство за съществуването на множество вселени.

    Джордж Ефстатиу, професор по астрофизика и  колега на Пери в университета заяви: „Тези идеи може днес да изглеждат пълна безсмислица, точно както налудничаво е  изглеждала Теорията за Големия взрив преди три века. По-късно обаче ние получихме доказателства за тази теория, и тя  напълно промени нашия възглед за   Вселената „, пише    BBC.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *