Тито, Сталин и Хитлер живеели като съседи във Виена

    Tito-Hitler-StaljinПрез януари 1913 г. година от полския Краков с влак във Виена пристигa човек,  в паспорта на който е изписано името Ставрос Пападопулос. Тъмнокож, с  дебели мустаци и с дървен куфар.

    – Седях на масата, когато вратата се отвори и неизвестен човек влезе вътре. Беше нисък, слаб, кожата му беше покрита с белези от едра шарка. В очите му нямаше нищо приятелско – пише човекът, който се срещнал  новодошлия.

    Мъжът е Лев Троцки, руски дисидент и главен редактор на „Правда“, а истинското име на Пападопулос е Йосиф Висарионович Джугашвили, тогава известен като Коба, а  историята го помни като Сталин.

    Би Би Би Си посочва, че Троцки и Сталин са сред многото известни личности, които  през 1913 година живеят в центъра на Виена, а деянията им до  голяма степен ще оформят събитията от 20-ти век.

    Межди  тях има и разлика – Троцки и Сталин се крият там, докато Фройд е вече известен в обществото.

    Младият Тито  работи  в  автомобилния завод в Wiener Neustadt, а наблизо е бил апартамента на  Адолф Хитлер, който по това време мечтаел да се запише във Виенската академия за изящни изкуства. Той е живял в евтино жилище  в близост до Дунав.

    Blic

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *