Как електромерите надписват сметки с над 50%?

    След скорошната ни статия за измамата с електромерите чрез спиране на тока, пише plovdivchanin.com ние получихме следния сигнал от наш читател, който собственоръчно е монтирал контролен електромер, паралелен на този от CEZ. Ето и цитат: „Оказа се че за да поставиш контролен електромер, за да си обезпечиш доказателство пред съда и със разрешението на същия, че така избрания и одобрен от ДКЕВР, електромер отчита неправилно, е невъзможно да поставиш друг електромер различен от одобрения електромер на ЧЕЗ.

    Искам да ви кажа, че поставих контролен електронен електромер на друг производител и разликата между одобрения електромер на ЧЕЗ и между контролния електромер на другия производител е 1680 kW. Пуснах молба за проверка и за подмяна на съществуващия електромер на ЧЕЗ, но уви поставиха ми пак техен електромер и от новия електромер неимоверно ми се покачи трикратно консумацията на ел енергия.“

    Прочетохте ли фрапиращата разлика от 1680KW?? В пари това отговаря на около 300 лв. Една тлъста комисионна за ЕРП-тата като EVN,CEZ и EON.

    Как да се защитите ? Не можете. Ако тръгнете по каналния ред трябва да извикате техниците на ЕРП-то, които ще пратят електромера за проверка в БИМ. Електромерите се проверяват от Български институт по метеорология (БИМ), но след като техници от ЕРП-то го вземат за да го пратят там. Нали разбирате, че е въпрос на няколко минути да се оправи часовника на електромера или да му се смени серийния номер , или да се фалшифицира протокола. Цялата така наречена проверка се извършва от техници на ЕРП-то и е един абсолютен фарс.

    По фрапиращото е , че нито един електромер преди монтаж не е минал проверка от държавен орган. Това говори за сериозни съмнения в отчетността на електромерите. В закона няма изискване всеки един електромер да мине 48 часова експертиза , с различни симулации като спиране на тока например. Защо нашите умни политици не са се сетили за електромерите, както се сетиха за касовите апарати например. Че то е едно и също електромер и касов апарат. Електронен механизъм, на базата на неговите показания плащаш сметката за ток или сметката за храна. Само , че касовите апарати са свързани с НАП и се проверяват за скрити манипулации, а електромерите не. Защо е това покровителство от страна на политиците към ЕРП-тата?

    А ако решите да се обърнете към българския съд ,за да монтирате контролен електромер , с който да засечете измамата ? Съдът ще отхвърли молбата ви за контролен електромер, защото по закон само ЕРП-то има право да поставя електромери.

    Не можете. Нямате право да се защитите. Имате задължението да си плащате сметките или ви спират тока.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *