Челябинският метеорит долетял от съзвездието Пегас

    Финландски  учени от   проекта за радиосондиране на атмосферата Kaira са определили радианта на  Челябинския метеорит – място в небесната сфера, където от гледна точка на Земята е  долетяло  космическото тяло – това е съзвездието Пегас, пише на  интернет страницата на проекта.

    Същия ден  вечерта на 27 хиляди километра от Земята прелетя астероидът  2012 DA14, така че се появиха предположения за връзката между тези две събития.  Астрономите са заявили, че това са две различни космически тела, които не са свързани едно с друго. Това се потвърждава от изчисленията, извършени от специалистите на Kaira (Kilpisjдrvi Atmospheric Imaging Receiver Array), които са ангажирани с  локацията на астероида.

    „Астероидът 2012 DA14 приближава Земята от юг, прелита покрай нея и отива на север. Обаче Челябинският метеорит идва от другата посока –  от гледна точка на наблюдател, намиращ  се в града, неговият радиант е по- горе и по наляво от изгряващото Слънце.“ – се казва в изявлението.

    Според оценки на финландските изследователи, радиантът на челябинския метеорит е имал директно навлизане (дължина върху небесната сфера)  22 часа и деклинация (ширина) – 20 градуса. Тази точка се намира в съзвездието Пегас, вдясно от съзвездието Лебед.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *