Сънят като дефрагментиране на мозъка

    Тайнственият свят на съня отдавна привлича учените, но дори и при значителния технически напредък, сънят остава една от мистериите на човешката природа. Загадката е , че в действителност човешкият мозък не почива някога. Дори по време на бавната фаза (релаксиращ) сън, мозъкът продължава да произвежда достатъчно активни импулси. Ако в този момент е възможно да се изтеглят  данните от мозъчната кора, тази информация, според учените, ще се измерва с милиони гигабайта.

    Оказва се, че днес ние не можем да отговорим на въпроса защо спим. В края на краищата, ако мозъкът продължава да работи дори и в съня си, значи сънят е излишен. Но буден човек не може да издържи повече от 4-5 дни. Накрая активността на мозъка стига до ниво, в което хората просто губят съзнание. И така, каква е тайната цел на съня?

    Учените имат и такава версия – това е процес, който позволява на мозъка да работи в определен честотен диапазон. Този честотен обхват е свързан с честотата на приспивна песен.

    Това означава, че в този момент мозъкът излъчва електрически импулси, които са с определена дължина на вълната.

    Сънищата възникват поради факта, че мозъкът сякаш започва да се дефрагментира, сортирайки по този начин информацията в различни части на паметта, точно както собствениците на компютри дефрагментират твърдия си диск, за да може по-бързо да намира необходимата информация и да работи по-дълго без ремонт. Ако се следва тази теория излиза, че сънят служи за да може мозъкът да дефрагментира натрупаната информация.

    Въпреки това на пръв поглед възниква противоречие. Защо тогава, бебетата спят по-дълго от възрастните, след като за мозъците им може да се каже, че са чисти като бял лист хартия?

    В действителност няма противоречие. Мозъкът на детето не е идентичен с чист твърд диск. В действителност, още в първите часове на живота си, той получава огромно количество информация за света, която трябва да се обработва. Детският мозъка работи много интензивно, така че той се нуждаят от повече време за да дефрагментира данните. И затова бебетата спят по-дълго от възрастните.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *