От полицията съобщиха подробности за трагедията в Нютаун

    Човекът, който застреля в Нютаун, Кънектикът, 27 души,  не е проникнал безпрепятствено в сградата на училището, а е „нахлул“ в него. Това заявиха на пресконференция представители на полицията от щата,  съобщи Си Ен Ен.

    Всички жертви са били идентифицирани, криминалистите по-късно ще съобщят имената им. По-рано бе съобщено, че жертвите на 20-годишният Адам Ланза са деца на възраст от пет до десет години и шест възрастни служители в основно училище „Санди Хук“, които се опитали да го спрат. Сред тях са директорът и психологът.

    Както отбелязва The Wall Street Journal, в отговор на въпроса „дали убиецът е оставил някакви бележки или имейли,“ говорителят на полицията заяви, че има „достоверни доказателства“. Според The New York Times, той също така е отбелязал, че в къщата  на Ланза следователите са намерили ценни улики, които могат да помогнат да се изясни какво го е накарало да извърши престъплението. Офицерът   отказа да говори за това по-подробно.

    Само един човек от тези, които са били наранени от въоръжения мъж, е оцелял. Той е бил ранен в крака и е в болница, а  в неделя, 16 декември,  трябва да отговаря на полицейски  въпроси.

    В момента следователите продължават да оглеждат местопрестъплението, което ще продължи един или два дни. Тяхната основна задача в момента е да се определи мотивът на престъпника.

    Преди на 14 декември да осъщество масовото  убийство в началното училище, Адам Ланза е  застрелял майка си Нанси, която, според някои, е учителка в „Sandy Hook“: според полицията, той я застрелял в лицето (според Би Би Си, училищният персонал отрече  тя да е работила там).  След това с  нейната кола той отишъл в училището, където започва да избива децата с изключителна бруталност, един по един. Учениците се криели в килери, миялни и се барикадирали в сервизните помещения или  в ъглите на класните стаи.

    Според полицията, по време на нападението из  сградата на училището е бягал страж, който предупреждавал за случващото се. Училището е предназначено за 600 ученици. Освен това непознат мъж по домофонната система е уведомявал за стрелбата, което, според полицията, е помогнало да се спаси живота на много хора в сградата.

    Ланза  стрелял няколко минути, след което се  самоубил. Полицията е открила на местопрестъплението два пистолета – Glock и SIG Sauer, а в паркираната кола в близост до училището – полуавтоматична карабина Bushmaster M4 5.56 mm.

    Медии съобщиха,  че Адам Ланза е страдал от аутизъм, обаче, според BBC News, полицията продължава  да  установява дали той е имал психично разстройство. Съучениците си го спомнят като интелигентно, скромно и нервно момче.

    Родителите на Ланза живеят отделно от около шест години, но се развеждат през 2009. Баща му се премества в град Стамфорд, също в Кънектикът, и три години след развода, сравнително скоро, се жени за друга жена.

    По-големият брат на Адам, 24-годишният Райън,  сътрудничи на полицията по време на разследването. Според американски медии, той казал на полицията, че от  2010 г.  не общува с брат си.

    През  нощта на 15 декември  стотици хора присъстваха на паметна литургия за жертвите на  убийството. По-рано президентът на САЩ Барак Обама обяви четири дни национален траур. Стрелбата в „Sandy Hook“ е на второ място по броя на жертви при масови убийства в историята на САЩ, след инцидента в Технологичния университет във Вирджиния през 2007 г., при който загинаха 32 души.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *