Учени предупредиха за скорошна среща с извънземни

    Британският астрофизик Джозелин Бел Бърнел, говорейки на конференцията Euroscience Open forum  в Дъблин, направи сензационно изявление.

    Човечеството може да се сблъска  с извънземни в следващите 100 години, считат някои от участниците във форума, който се провежда в Дъблин, пише The Daily Mail. По-специално  такова изявление бе направено от британския астрофизик Джозелин Бел Бърнел.

    „Подозирам, че можем да открием признаци за съществуването на живот, и може би дори интелигентен живот на други планети в течение на един век. Но ние дали сме готови за такава среща? Замисляли ли сме се какво да правим с тях? Може би трябва да ги изпратим в  зоологическата градина или да ги изядем „- заяви Бърнелl. Според нея за такова развитие трябва да се  подготвят правителствата на земята, а не само  холивудските режисьори.

    „Ако вярваме, че има живот извън Земята, как ще обявим на  извънземните за нашето съществуване? С кой те ще предпочитат да говорят? С журналистите, с министър-председателя или папата? Ние трябва да решим този въпрос сега, „- каза ученият.

    Според британския астрофизик,   живот е вероятно да се открие на каменна планета с атмосфера, включваща озон и въглероден диоксид. Въпреки това, откриването на признаци на живот не  означава  незабавен контакт. „Нищо не може да пътува по-бързо от светлината, така че ще имаме малък запас от време – 50 или 100 години“ – каза Бърнел.

    Някои от колегите и не споделят нейния оптимизъм за възможността за среща с извънземните. Според тях извънземна раса, която може да достигне до Земята е по-вероятно да колонизира планетата, както европейците нахлуват в Америка след откриването и от Колумб.

    А известният теоретичен физик Стивън Хокинг казва, че не трябва да издаваме на извънземните нашето съществуване, защото представителите на извънземни цивилизации, достигайки Земята може да се заемат с банален грабеж на природните ни ресурси.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *