Съдии от цялата страна в защита на Мирослава Тодорова подготвят протест

    Обръщения и отворени писма разпространиха съдии от цялата страна  часове  след като Висшия съдебен съвет уволни съдията от Софийския градски съд и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

    Съдии от Софийски районен съд, Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд разпространиха и призив до всички свои колеги от страната да отложат разглеждането на утрешните си дела и да се съберат на протест в 10.00 ч. пред сградата на ВСС. Вече е организирано  такова събитие и в социалната мрежа Facebook.

    Веднага след решението за уволнение на Тодорова, реагираха млади съдии от цялата страна с остро писмо до Висшия съдебен съвет, противопоставяйки се по този начин дори и на свои преки ръководители. „Ние долуподписаните млади съдии, постъпили в съдебната система след конкурс и обучение в Националния институт по правосъдие (НИП), се обръщаме към Вас, за да изразим дълбокото си възмущение от репресията, която се упражнява върху съдия Мирослава Тодорова“, пишат те.

    Те заявяват, че не са против реализирането на дисциплинарна отговорност, но това трябва да стане в едно предварително изяснено като етапи производство, при задължително участие и изслушване на предложения за дисциплинарно наказание съдия.

    Погазването на всякакви принципи за прозрачност на самата процедура води до репресивно производство, в което на показ излизат само мотивите на дисциплинарния състав, респективно – подронва се авторитетът на самия магистрат, а от тук и на всички съдии. В този смисъл вече има и трайна практика на Върховния административен съд“, смятат те.

    Млади съдии от Ловеч, Луковит, Видин, Враца, Смолян, Свищов, Габрово, Силистра и др. посочват, че познават съдия Тодорова като преподавател в НИП и за тях тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние, тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване.

    Повече в Дневник

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *