Първата колония на Марс (вероятно) ще се появи през 2023 г.

    Искате ли да отидете някъде по-далеч? Ето една идея – да влезете в екипа на първата колония на Марс. Mars One е проект, който  наскоро обяви група от ентусиасти, в която влизат физици  сътрудничащи си с НАСА,  и подкрепяни от притежателя на Нобелова награда за физика през 1999 г.    Джерард  Хофт. Очаква се  през  2022 г. да  изпрати на Марс  първите четирима колонисти. Тези хора никога няма да се завърнат на Земята, ставайки първите обитатели на червената планета. След като първите марсианци  успешно се настанят на новото  място на пребиваване, към тях постепенно ще се присъединят  и останалите членове на колонията – до 40 души.

    През 2013 г. Mars One ще избере  бъдещите астронавти, които ще бъдат обучени   в новопостроено  за тях копие   на конструкцията на Марс. Изборът и всички последващи етапи на проекта ще бъдат показани  по телевизията като телевизионно риалити шоу – нещо като „Биг Брадър“, но хиляда пъти по-интересно.


    През януари   2016 г. ще лети до Марс  първата мисия с  2,5 тона храна на борда. Същата година ще бъде пуснат спътникът  за връзка с  Марс. През 2018 г. на Марс ще бъде доставен робот, който като пътува по планетата, ще определи най-доброто място за колонията.

    До 2021 г. ще  бъде изграден модул за живеене от 6 капсули.

    За  14 септември  2022 г.  е насрочено   изстрелването на астронавти , които ще  пристигнат на Марс през  2023 г., а през 2025 г. се очаква да се присъедини към тях и втората група.

    Според създателите на проекта, за всички компоненти, необходими за мисията вече са избрани  доставчици, които са потвърдили възможността за тяхното производство.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *